Aday Öğrenci

Fotonik, ışığın üretilmesini, farklı ortamlarda yayılmasını, ışığın şiddeti, rengi gibi özelliklerinin değiştirilmesini, işlenmesini ve ölçülmesini kapsayan bir bilim ve teknoloji alanı olarak tanımlanır. Kısaca “Işık bilimi ve mühendisliği” olarak tanımlanır.

Fotonik, çok disiplinli bir bilim dalıdır ve hali hazırda Avrupa Birliği tarafından anahtar etkinleştirme teknolojisi ve Birleşmiş Milletler tarafından geleceğin inovatif (yenilikçi) teknoloji alanı olarak tanımlanmıştır. 20. yüzyıl elektron yüzyılı iken, içinde bulunduğumuz 21. yüzyıl ışık yılı olacaktır. İlgili sunuma buradan ulaşabilirsiniz.

Bölümümüz lisans öğrencilerinin oluşturduğu ve yönettiği Optik ve Fotonik Topluluğu, aktif olarak çalışmalar yürütmektedir. Düzenledikleri seminerlerin kayıtları ve ‘Lisans Öğrencileri Gözünden Fotonik’ videoları YouTube kanallarında bulunmaktadır. Ayrıca, optik ve fotonikle ilgili sektörlerde çalışan profesyonellerle röportajlar gerçekleştirmektedirler. Optik ve Fotonik Topluluğu’nun gerçekleştirdiği sektör röportajlarına ve bölümümüzü tanıtan videolara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Bölümümüzdeki zorunlu staj ve ortak eğitim dersi (CO-OP) ile ilgili sağlanan imkanlar ve öğrencilerimizin çalıştığı kurum ve kuruluşlar aşağıda detaylı bir şekilde gösterilmektedir. Buna ek olarak, mezunlarımız ile ilgili kısımda da mezunlarımızın kariyer rotalarına dair bilgiler verilmektedir.

Staj ve Ortak Eğitim Dersi (CO-OP)

Fotonik Bölümü öğrencilerinin, 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlamak için staj yapmaları zorunludur.

Staj süresi en az 30 iş günü olmalı ve tek bir stajda tamamlanmalıdır. Fotonik Bölümü staj dersi, 8. yarıyılda PHOT400 koduyla programa dahil edilmiştir. Staj koşullarını sağlayan öğrenciler, ilgili öğretim üyesinin onayı ile fotonik alanında faaliyet gösteren kuruluşlarda staj yapabilirler.

Stajın temel amacı, Fotonik Bölümü’nde edinilen teorik bilgilere ek olarak öğrencilerin sektördeki pratik bilgi ve becerilerini artırmak ve mesleki deneyim kazanmalarını sağlamaktır.

Zorunlu staj dışında, bölümümüzde PHOT499 kodlu Ortak Eğitim (CO-OP) dersi de verilmektedir. Bu ders, öğrencilere fotonik uygulamaları hakkında bilgi kazandırmayı ve bu bilgileri sanayi ortamında uygulamalı olarak pekiştirmeyi hedefler.

Aşağıdaki tabloda, öğrencilerimizin staj ve CO-OP dersi kapsamında çalıştığı kurumlar, kuruluşlar ve araştırma grupları listelenmiştir.

Mezunlarımız

Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora mezunlarımıza dair; mezuniyet sonrası işe başlama süreleri, çalıştıkları sektörler, bulundukları pozisyonlar ve çalıştıkları ülkeler grafiklerle özetlenmiştir. Detaylı rapora ulaşmak için tıklayınız.