2022-2023 Akademik Yılı Güz dönemi ilham verici konuşmasını, Prof. Dr. Atilla Aydınlı’dan dinledik.

Dekanlığımız intibak programı kapsamında planladığımız 2022-2023 Akademik Yılı Güz dönemi ilham verici konuşmasını, Prof. Dr. Atilla Aydınlı’dan dinledik.

Prof. Dr. Atilla Aydınlı’nın özgeçmişi ve sunum duyurunu aşağıda bulabilirsiniz.

Sayın Aydınlı’ ya “Elektron öldi mu? Foton öçin aldı mu?” Başlıklı güzel sunumu için teşekkür ederiz. 

Dr. Aydınlı, Doktorasını 1980’de Virjinya Üniversitesinde tamamladı. Kansas Devlet Üniversitesindeki doktora sonrası araştırmalarının ardından Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümüne görevlendirildi. Padova Üniversitesinde, GaAs üzerinde kristal doğrultusu ana yapı ile aynı olan InGaAs katmanlarındaki gerginliği, hızlandırıcılarla incelemek üzere burs kazandı. 1991’de Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümüne katılarak, Profesör Ellialtıoğlu ile birlikte yarıiletken aygıt laboratuvarı kurdu ve yarıiletken lazerler, ışık yayan diyotlar ve kızıl ötesi algılayıcılar üzerine araştırmalar yaptı. Bu süre zarfında, Santa Barbara’daki Kalforniya Üniversitesinde Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Fulbright Profesörü olarak bulundu.


2016da Uludağ Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Bölümüne katıldı ve yaş sınırı nedeniyle 2019da emekli oldu. Günümüzde, fiber lazerler ve fotonik alanında projelerde danışmanlık yapan ve bu projelere destek veren Profesör Aydınlının ilgi alanları, Nanokristaller, yarıiletken malzemeler ve yarıiletken lazerler, dalga kılavuzu optiği, plazmonik oyuklar, yüksek güç ve ultrahızlı fiber lazerdir.